Selaaamm...
Vegan bir
arkadaşınızın doğum günü pastasını nasıl yaparsınız? Bu türkçe bilmeyen bir
Kürt ile nasıl sohbet edersiniz sorusuna benziyor galiba. Yada yönelimi hetereseksüel
biri olarak dilde, akılda ve yaşamda onun diktasını yeniden ve yeniden
üretmeden var olabilir misiniz? Aslında bu coğrafyada ve her coğrafyada yaşama
bir bütün olarak ilikenmek isterseniz bunun “nasıl”ı nedir?
Düşündüm ve ötekileştirilnlerin ötekisi olmak istemediğime
karar verdim.
Ve bunları düşünürken yemek yapıyordum.
İki farklı (etli - vejeteryan, vegan) versiyonunu
yapacağım için ismini dönüştürüp havuç-patates çorbası yaptığım standarta
sebzeli tavuk tarifini denedim ve şahane olduğuna karar verdim.
Sebzeli tavuk:
Tavukları bir tencereye alıp 1 litre su ile haşlıyoruz.
Başka bir tencerede rendelediğimiz havuç ve patatesi 1 litre su ile haşlıyoruz.
Çorbayı koyu sevenler daha az tutabilir. Onların pişmesini beklerken derin bir
kapta yumurta sarısı ile limonun suyunu çırpıyoruz. Üzerine unu ekleyip çırpmaya
devam ediyoruz. Kaynayan havuş ve patatesli sudan içine yavaş yavaş alarak
kesilmesini engelledikten sonra o tencereye ilave ediyoruz. Haşlanan tavukları
didip suyu ile birlikte sebzelere ilave ettikten sonra doğranmış maydonoz ve
dere otunu tencerenin altını kapattıktan sonra ilave ediyoruz ki yeşillikleri
kaybolmasın. En son tere yağında kızarttığımız kırmızı toz biberleri ekliyoruz.
İki adet tavuk budu/Bir adet havuç/Bir adet büyük patates/2
litre su/1 adet yumurta sarısı /1 limon/ 3 yemek kaşığı un/Maydonoz/Dere otu/Kırmızı
pul biber/Tere yağı
Havuç patates çorbası:
Sebzeler rendelenir ve1.5 litre su ile tencereye konur. vejeteryan
arkadaşlar yumurtalı terbiyeyi de kullanabilirler ama veganlar soya sütü limon suyu ve unu derin bir kasede
çırptıktan sonra içine tencereden sıcak su ilavesi yapıp tüm karışım yavaş
yavaş sebzelerle karıştırınız. Koyulaşma sağlandıktan sonra protein de bulunsun
isterseniz bir bardak haşlanmış yeşil mercimeği ama altını kapatmaya yakın
ekleyiniz. Dere otu ve maydonozu da yine
altını kapadıktan sonra ekleyip zeytin yağında kızaran kırmızı toz biberi
üzerine dökünüz efenim…
1 adet havuç/1 adet patates/1.5 litre su/1 bardak soya sütü/1
limon/3 yemek kaşığı un/Bir bardak haşlanmış yeşil mercimek (proteinleri denk
olsun)/Zeytin yağı/Maydonoz /Dereotu/Kırmızı
toz biber
Tuzu su ve yağ ile yemeği pişirme esnasında kullanmayın
efenim, uzman değilim ama egede öğrendim. Yemek yenir iken kaya tuzunu arzunuza
göre serpiniz…
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder